top of page

4 dukat Franc Jožef

00007
948,12€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.23

Dukat je zlatnik, ki ima izjemno bogato zgodovino, predvsem na področju Srednje in Južne Evrope. Poznamo male (enkratne) in velike (štirikratne) dukate.

Osnovni podatki
Kovnica: Austrian Mint, Avstrija
Čistoča: 986 / 1000
Premer: 39,5 mm
Teža: 13,9636 g
Vsebnost zlata: 13,7696 g

Opis kovanca
Štirikratni dukat Franc Jožef je eden izmed najbolj priljubljenih in razširjenih numizmatičnih kovancev v državah Južne in Jugovzhodne Evrope. Prva tega zlatnika je luč sveta ugledala leta 1852, čeprav tradicija izdajanja štirikatnih dukatov s podobo nekdanjih Avstro-Ogrskih cesarjev traja že več stoletji. V začetku 19. stoletja so na dukat kovali podobo avstrijskega cesarja Ferdinanda I., ki je leta 1848 abdiciral zaradi revolucionarnih političnih razmer in prestol prepustil Francu Jožefu.

Na sprednji strani zlatnika je upodobljen doprsni kip mladega cesarja Franca Jožefa, v svečani cesarski uniformi in z lovorjevim vencem na glavi, ki simbolizira zmago. Na robu kovanca je polkrožno zapisano »Franca Ios I D G Avstriae Imperator«. Na zadnji strani kovanca je vkovana podoba dvoglavega orla z mečem v krempljih in cesarskim grbom. Cesarska krona je vtisnjena nad orlovima glavama, v krogu okrog orlov pa je zapisano »Hvgar Bohem Gal« in »Lod III Rex AA«. Na koncu zapisa pa je še letnica izdaje. Pod orlovima nogama je zapisana nominala 4 dukati.

Zgodovina izdajanja kovanca
Dizajn kovanca je nastal leta 1872. Takrat so namreč prvič kovali imenovani kovanec, in sicer s popolnoma enakimi lastnostmi in detajli kot ga kujejo še danes. Leta 1872 so izdali približno 12.000 opisanih kovancev, nato pa se je število proizvedenih kovancev iz leta v leto povečalo in je leta 1892 doseglo 58.000 primerkov. Štirikratni dukat Franc Ios so kovali še naprej in v začetku 20. stoletja se je število kovancev še povečevalo. Poleg štirikratnih dukatov so priljubljeni in razširjeni tudi enojni dukati s podobo cesarja Franca Jožefa.
Danes lahko kupite nove dukate z letnico 1915 ali pa kakšne s starejšo letnico, kateri pa že nosijo dodaten zgodovinski pečat in so zanimivi tudi za zbiratelje.

Zanimivost
Dukat je bil kot numizmatični kovanec neke vrste mednarodno priznana valuta, ki se je pogosto uporabljala kot sredstvo trgovanja med državami in med bogatimi posamezniki. Lahko bi celo rekli, da je bil dukat, predno so nastopili moderni časi, univerzalni jezik trgovanja.

Nasvet
Dukati so zelo lepo darilo za obeležitev posebnih priložnosti, kot so rojstvo, krst, birma, poroka...

Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.

bottom of page