top of page

AMERIŠKI OREL 1 UNČA (American Eagle coin)

00023
1.876,23€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.08
Uradni zlatnik Združenih Držav Amerike je zlatnik Ameriški zlati orel (American Gold Eagle). Ameriški naložbeni zlati kovanec Zlati orel je eden najslavnejših in najbolj cenjenih investicijskih kovancev na svetu. Zlatnik zlati orel je izdelan v štirih različnih velikostih.


Osnovni podatki
Čistoča zlata: 91,67 %
Čistoča v karatih: 22 karatov
Premer: 32,70 mm
Debelina: 2,87 mm
Masa: 33,93 g
Nominala: 50 US$

Pri opisu velikosti poudarjamo, da gre za maso čistega zlata, izraženo v unčah, saj je skupna teža vsakega kovanca nekoliko večja, ker ima vsak kovanec dodanih približno 8,5 % nečistoč srebra in bakra, zaradi katerih je zlato močnejše in bolj odporno proti obrabi.

Opis kovanca
Na zlatniku Zlati orel je na sprednji strani (aversu) lik deklice, ki pooseblja zmago. Desno od figure deklice je leto izdaje zapisano z rimskimi ali arabskimi številkami. Relief na aversu temelji na dizajnu, ki se pojavlja na zlatih kovancih za 20 dolarjev, ki so bili v obtoku med letoma 1907 in 1933. Avtor prvotne zasnove je bil ameriški kipar irskega rodu Augustus Saint Gaudens.

Na hrbtni strani kovanca (reversu) je podoba orla, ki pristane v gnezdu, v krempljih pa ima oljčno vejo. Nad motivom je v polkrogu napisano besedilo »ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE«, spodaj pa apoen in količina čistega zlata v kovancu. Levo od orla je napisano besedilo E PLURIBUS UNUM, desno pa "V BOGA ZAUPAMO". Avtorica reverzne zasnove je ameriška kiparka Miley Tucker-Frost (rojena Busiek).

Zgodovina izdajanja kovanca
Naložbeni zlati kovanec Zlati orel izdelujejo v ameriški kovnici. Prva izdaja investicijskega zlatega kovanca Zlati orel je bila dana v obtok leta 1986, ker je bil tak naložbeni produkt potreben na svetovnem trgu. Od takrat pa vse do danes je bil zlatnik izdelan v večmilijonskih nakladah. S svojo edinstveno lepoto osvaja simpatije investitorjev v plemenite kovine širom sveta.

Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.

bottom of page