top of page

DUNAJSKI FILHARMONIK 1 UNČA

5
1.837,91€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.058

Investicijski zlatnik Dunajski filharmonik je lansiranje na svetovnem trgu doživel leta 1989. Od leta 1989 do 2001 je bil zlatnik nominiran v 2000 avstrijskih šilingov, po uvedbi evra v Avstriji, pa je investicijski zlatnik Dunajski filharmonik v vsebnosti 1 unče z nominalo 100 EUR.

Osnovni podatki
Čistoča zlata: 99,99 %
Čistoča v karatih: 24 karatov
Premer: 37 mm
Debelina: 2 mm
Masa: 31,1035 g
Nominalna vrednost: 100 EURO


Opis kovanca
Zaradi izredno natančne izdelave je vsak motiv enak, le letnica izdaje se spreminja. Na eni strani kovanca so upodobljeni inštrumenti slavnega dunajskega orkestra - dunajski rog, fagot, harfa, na sredini čelo, na levi in desni strani po ena viola ter nad njima na vsaki strani ena violina. Na drugi strani so prikazane orgle iz velike dvorane Dunajskega glasbenega društva.

Zgodovina izdajanja kovanca
Dunajska kovnica Münze Österreich se je z izdajo tega zlatnika uveljavila na trgu investicijskih plemenitih kovin, na katerem so do takrat dominirale južnoafriška kovnica Rand s Krugerrandom in kanadska kraljeva kovnica z Javorjevim listom. Do takrat je bila avstrijska kovnica poznana predvsem po ponovni izdaji kovancev, ki so bili v Avstro-Ogrski monarhiji v uporabi konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja (10, 20 in 100 kron, 4 FI 10 Fr, 8 FI in 20 Fr). Investicijski zlatnik Dunajski filharmonik je na voljo v petih velikostih: 1 unča, 1/2 unče, 1/4 unče, 1/10 unče in 1/25 unče. V letu 2020 je bilo izdanih 706.626 1 unčnih zlatnikov Dunajski filharmonik.
Kmalu po tem, ko je zlati kovanec Dunajski filharmonik ugledal luč sveta, je v Evropi in po svetu doživel izjemen uspeh. Uspeh drži še danes, saj je trenutno najbolj prodajani naložbeni kovanec v Evropi in tudi na Japonskem.

Zanimivost
Zlatnik Dunajski filharmonik je zadnja leta najpopularnejši evropski investicijski zlatnik, hkrati pa tudi med najpopularnejšimi na svetu. Ima najvišjo stopnjo čistosti, edini zlatnik z nominalno vrednostjo v evrih, neomejen in vedno na razpolago, zaščiten dizajn proti ponarejanju.


Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.

bottom of page