top of page

KRUGERRAND 1 UNČA

6
1.843,73€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.06
Zlatnik Krugerrand je na trgu prisoten od leta 1967. Za njegovo prepoznavnost je zaslužna tudi njegova dolga prisotnost na trgu, saj je na trg investicijskih zlatnikov skoraj dva desetletja pred konkurenco. Potem ko so države po svetu prenehale uporabljati plemenite kovine za izdelavo kovancev, je naložbeni zlati kovanec Krugerrand za eno unčo prvi izpolnil potrebe trga po zlatih kovancih.


Osnovni podatki
Čistoča zlata: 91,67 %
Čistoča v karatih: 22 karatov
Premer: 32,77 mm
Debelina: 2,84 mm
Masa: 33,93 g


Opis kovanca
Na sprednji strani zlatnika je lik južnoafriškega državnika Paula Krugerja, predsednika Južne Afrike od 1881 do 1900. Paul Kruger je obrnjen na levo, okrog njegovega doprsnega kipa pa je zapisano ime države izdaje v afriškem in angleškem jeziku: "SUID AFRICA - SOUTH AFRICA". Na hrbtni ali zadnji strani kovanca je upodobljen južnoafriški antilop, obrnjen v desno. Beseda "KRUGERRAND" je v polkrogu vpisana okoli antilope, ki dejansko predstavlja apoen kovanca. Prvi dve števki leta proizvodnje zlatih kovancev sta zapisani levo od antilope, drugi dve številki pa desno. Na dnu hrbtne strani je podatek o masi čistega zlata, ki ga vsebuje kovanec: "FYNGOUD 1 OZ FINE GOLD". Na kovancih manjših mas je namesto "1 OZ" odtisnjena ustrezna druga znamka: "1/2 OZ", "1/4 OZ" ali "1/10 OZ". Krugerrand velja za uradno plačilno sredstvo v Južni Afriki. Njegovo ime je sestavljena iz priimka državnika, katerega lik nosi na aversu ("Kruger") in imena južnoafriške valute ("rand"). Beseda "Krugerrand" je registrirano ime in znamka in je v lasti Rand Refinery Limited.


Zgodovina izdajanja kovanca
Pojav zlatnika Krugerrand leta 1967 je zasebnikom omogočil enostavno in varno lastništvo zlata. Ravno zaradi praktičnosti je Krugerrand doživel izjemen uspeh. Ocenjuje se, da je naložbeni zlati kovanec Krugerrand do začetka osemdesetih let zasegal 90 % svetovnega trga z zlatniki. Njegov uspeh ni ostal neopažen, zato so se v poznih 70-ih in zgodnjih 80-ih na trgu zlatih kovancev začeli pojavljati tudi drugi, podobni, naložbeni zlati kovanci - kanadski Javorjev list, avstralski Grumen (kasneje Kenguru), kitajski Panda in ameriški Zlati orel. Od leta 1980 v Južnoafriški kovnici izdelujejo tudi zlate kovance enake zasnove in sestave z nižjo maso - pol unče, četrt unče in desetino unče.


Nasvet
Zlatnik je enostavnega dizajna in predstavlja izvrstno izbiro za vsakega investitorja. Ne glede na to, na katerem koncu sveta se boste pojavili s Krugerrandom v roki, povsod vas bodo sprejeli s spoštovanjem.


Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.

bottom of page