ZLATNIK 20 AVSTRIJSKO-MADŽARSKIH KRON

Koda izdelka 00017
396,29€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.15

Zlati kovanec 20 kron se je v obtoku prvič pojavil leta 1892, istočasno s kovancem za 10 kron. Avstro-Ogrska ima bogato in dolgo tradicijo izdajanja zlatih kovancev, ki so jih uporabljali pri trgovanju.

Opis kovanca
Na sprednji strani zlatega kovanca je lik Avstro-Ogrskega cesarja Franca Jožefa I., ki ima na glavi lovorjev venec, ki simbolizira zmago. Upodobljen motiv prikazuje Franca Jožefa v srednjih letih z brado in brki. Nad njim je polkrožno zapisano »Franc Ios I D G Imp Avstr Rex Boh Gal III Etc Et Ap Rex Hvng«. Na hrbtni strani je upodobljen motiv dvoglavega orla, ki ima na prsih cesarski grb, med obema glavama pa krono. Na dnu kovanca je zapisana vrednost kovanca in leto izdaje, nad orlovima glavama pa je zapisano poimenovanje in leto izdaje z rimskimi številkami.

Zgodovina izdajanja kovanca
Od leta 1892 do leta 1905 so zlatnike Franc Jožefa za 20 kron kovali vsako leto. Najštevilčnejša je bila izdaja leta 1893, ko so naredili 7,8 milijona primerkov omenjenih kovancev. V letih od 1893 do 1898 je bil omenjeni kovanec vsako leto izdelan v milijonskih nakladah, nikoli manj kot 1,8 milijona letno. Najbolj vredna izdaja tega kovanca je bila izdana prelomnega leta, leta 1900, takrat so skovali le 27.000 primerkov. Zato ima izdaja iz leta 1900 nekoliko višjo vrednost, ki pa je odvisna od ohranjenosti zlatnika.

Po letu 1905 je bila zasnova kovanca nekoliko spremenjena. Prva naslednja izdaja kovanca za 20 kron, je imela vkovano podobo starejšega Franca Jožefa.
Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.