ZLATNIK 4 FI 10 Fr (4 GOLDINARJI)

Koda izdelka 00020
185,74€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku

Zlatnik 4 FI 10 Fr Franciscvs Iosephvs dvojne nominale (4 FI 20 Fr) se je v obtoku prvič pojavil leta 1870, skupaj z zlatnikom 8 FI 20 Fr. Zlatnik 4FI 20 Fr je Avstro-Ogrska monarhija začela kovati po pristopu k Latinski denarni uniji. Pri tem je šlo za kovance standardne velikosti z različnimi motivi, ki so jih kovale tudi druge članice Unije.

Opis kovanca
Na sprednji strani kovanca je podoba Franca Jožefa v srednjih letih. Ima brke in brado, na glavi pa lovorjev venec, ki simbolizira zmago. Okrog vladarjeve glave je polkrožno zapisano »Franciscvs Iosephvs I D G Imperator Et Rex«. Na hrbtni strani kovanca je motiv dvoglavega orla, ki je simbol avstrijskega dela monarhije. Dvojna nominala je zapisana na levi in desni strani orlovega repa. Nad orlom je zapisano »Imperivn Avstriacvn«, pod orlom pa letnica izdaje kovanca.

Zgodovina izdajanja kovanca
Zlatnik 4 FI 10 Fr so kovali med letoma 1870 do 1892. V enem letu so redko naredili več kot 10.000 primerkov kovanca. To se je namreč zgodilo samo dvakrat, in sicer 1885 – 38.000 primerkov in 1891 – 11.000 primerkov.
Potrebno je poudariti, da v dunajski kovnici Münze Österreich še danes izdelujejo zlati kovanec z enakimi lastnostmi in z enako letnico – 1892. Tako zlatniki 4 FI 10 Fr Franciscvs Iosephvs z letnico izdaje 1892 nimajo dodatne numizmatične vrednosti, ampak se obravnavajo kot naložbeni zlati kovanci.

Zanimivost
Avstro-Ogrska je bila edina članica Unije, ki je vrednost svojih kovancev ponazorila v dveh nominalah – florinih in frankih. Florini so bili lokalna, avstrijska ali madžarska valuta, frank pa mednarodno priznana valuta.

Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.