ZLATNIK 500 ŠILINGOV Z GLASBENIM MOTIVOM

Koda izdelka 00021
546,29€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku
Type: Au
Premium: 0.2

Republika Avstrija je leta 1991 začela z izdajanjem serije zlatnikov za 500 šilingov z motivom iz sveta glasbe. Avstrija ima dolgoletno tradicijo izdajanja zlatih in srebrnih kovancev vrhunske kakovosti. Vse kovance 500 šilingov so kovali v nakladah po približno 500 primerkov.

Opis kovanca
Prvi kovanec z imenovane serije je posvečen avstrijskemu skladatelju svetovnega slovesa Wolfgangu Amadeusu Mozartu, ki se je rodil leta 1756 v Salzburgu. Na sprednji strani zlatnika je lik Mozarta, povzet po portretu avstrijskega slikarja Johanna Nepomuke della Croce. Na dnu je prikazan stiliriziran Mozartov podpis, desno pa je zapisana vrednost kovanca. Okrog skladateljeve glave sta polkrožno izpisana leto in država izdaje – »1991 Republik Österreich«. Na zadnji strani kovanca je motiv iz Mozartove slovite opere Don Giovanni. Don Giovanni v rokah drži instrument, nad motivom pa je polkrožno izpisan naslov opere. Kovanec ima premer 22 mm.

Drugi zlatnik iz serije kovancev iz leta 1992 je imel motiv Dunajske filharmonije in je bil izdan z namenom počastitve 150. letnice delovanja ugledne avstrijske glasbene institucije. Stil tega kovanca je kasneje postal osnova za dizajn enega najbolj znanih investicijskih kovancev; zlatnika Dunajski filharmoniki. Sprednja stran kovanca prikazuje notranjost glavne dvorane Dunajske filharmonije, nad katero je polkrožno zapisano Republik Österreich Na zadnji strani kovanca je motiv instrumentov, nad njimi pa je polkrožno zapisano »150 let Dunajske Filharmonije«, na spodnjem delu kovanca je izpisana letnica izdaje in vrednost.

Zlatnik 500 šilingov iz leta 1997 pa ponazarja skladatelja Franza Schuberta, izdanega v počastitev 200. obletnice njegovega rojstva (1791-1828).
Dunajski dečki, slaven pevski zbor, je bil motiv zlatnika 500 šilingov iz leta 1998, na zadnji strani kovanca pa je napis Wiener Sëngerknaben 1498-1998”.

Zgodovina izdajanja kovancev
Serija kovancev zlatnika 500 šilingov se je izdajala do leta 1998. Tekom tega časa je bilo narejenih 8 različnih izdaj kovancev z motivi iz sveta glasbe in politike, pri čemer je masa in čistina kovancev ostala ne spremenjena. Serije kovancev so se izdajale tudi po letu 1998, vendar z majhnimi spremembami pri kovanju.


Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.