ZLATNIK 8 FI 20 Fr (8 GOLDINARJEV)

Koda izdelka 00019
369,69€
Na zalogi
1
Podrobnosti o izdelku

Prva izdaja zlatnika sega v leto 1870, potem ko je Avstro-Ogrska monarhija pristopila v Latinski denarni uniji. Zlatnik 8FI 20 Fr je kovanec dvojnega apoena, ki ga, skladno z natančno določenimi specifikacijami, lahko kuje vsaka država Evropske unije. Ta kovanec je bil v obtok dan hkrati s kovancem 4 FI 10 Fr.

Osnovni podatki
Čistina: 900‰
Masa:6,45 g
Premer:21,0 mm

Opis kovanca
Na sprednji strani zlatnika 8FI 20 Fr Franciscvs Iosephvs je podoba Franca Jožefa v srednjih letih, kjer je imel brke in brado, na glavi pa nosi lovorjev venec, ki simbolizira zmago. Nad njim je polkrožno zapisano »Franciscvs Iosephvs I D G Imperator Et Rex«. Zlatnika 4FI 10 Fr in 8FI 20 Fr imata enako podobo Franca Jožefa. Na hrbtni strani kovanca je motiv dvoglavega orla, simbola avstrijske monarhije, ki drži med perutmi meč, na prsih pa ima cesarski grb. Nad orlom je polkrožno izpisano »Imperivm Avstriacvm«. Levo in desno od orla je izpisana vrednost zlatnika – 8FI 20 Fr, na dnu kovanca pa letnica izdaje.

Zgodovina izdajanja kovanca
Franc Jožef je leta 1848 začel vladati Avstro-Ogrski monarhiji potem, ko je predhodni vladar Ferdinand abdiciral zaradi revolucionarnih dogodkov. Franc Jožef je bil Ferdinandov nečak in takrat tudi prvi v vrsti za prestol.
Zlatnik 8 FI 20 Fr ni bil nikoli kovan v milijonskih nakladah. Največja izdaja kovanca je bila leta 1889, in sicer v malo več kot 200.000 izvodih. Najmanjša izdaja kovanca pa je bila leta 1872., ko so izdali 5.000 primerkov in 1891., ko so izdali 19.000 primerkov. Zadnja izdaja kovanca je bila leta 1892 v avstrijski kovnici Münze Österreich, še danes izdajajo kovanec s to letnico.

Zanimivost
Avstro-Ogrska je bila edina članica Unije, ki je vrednost svojih kovancev ponazorila v dveh nominalah – florinih in frankih. Florini so bili lokalna, avstrijska ali madžarska valuta, frank pa mednarodno priznana valuta.


Shranite ta izdelek za kasneje

Cenjene stranke obveščamo, da prihaja do zakasnitve dobav določenih proizvodov iz naše ponudbe.

Naša prodajna ekipa vas bo seznanila s trenutnim dobavnim rokom za naročene proizvode.